Glimlachen gaat door en wordt uitgebreid naar kleuters!

De sensibiliseringscampagne Glimlachen.be I duurde 4 jaar. Door het succes van het project wordt de campagne verlengd tot eind 2014. Naast de leerlingen van 6 tot 18 jaar die we tijdens Glimlachen I sensibiliseerden, worden in Glimlachen.be II ook de kleuters betrokken.

Glimlachen.be is een sensibiliseringsproject met als doel de mondgezondheid van kinderen en jongeren in België te verbeteren. Glimlachen.be I was een vier jaar durende sensibiliseringscampagne (2009-2013) die ertoe bijdroeg een gedragswijziging inzake mondhygiëne en mondzorg bij onze jeugd te realiseren.
Door het succes van dit project wordt de campagne, die loopt in opdracht van het RIZIV, verlengd van 1 oktober 2013 tot 31 december 2014. Naast de leerlingen van 6 tot 18 jaar die we tijdens Glimlachen I sensibiliseerden, worden in Glimlachen.be II ook de kleuters betrokken.
 
Kleuters worden gesensibiliseerd aan de hand van een verhaal met vertelplaten ‘Cas en Kato hebben gezonde tanden’. Op een kindvriendelijke wijze worden de volgende items aangehaald: water is gezond, tandenpoetsen en op controle gaan bij de tandarts. Alle kleuters ontvangen een tandenborstel en er wordt gezamenlijk tanden gepoetst (zonder tandpasta) onder begeleiding van een tandarts en een tandartsassistente.

Leerlingen van het lager onderwijs (of bijzonder lager onderwijs type 1 en 8) worden gesensibiliseerd aan de hand van een PPT-presentatie met in de hoofdrol onze mascottes Flos en Bros. Per graad worden andere inhoudelijke nadrukken gelegd. Alle leerlingen ontvangen een tandenborstel en er wordt gezamenlijk gepoetst (zonder tandpasta). Onder begeleiding van een tandarts en een tandartsassistente wordt de juiste poetstechniek aangeleerd.   

Leerlingen van het secundair onderwijs worden gesensibiliseerd aan de hand van een PPT presentatie. Extra aandacht wordt hier gegeven aan tanderosie (gebruik van energiedranken), roken en piercings. Alle leerlingen ontvangen een tandenborstel en er wordt gezamenlijk gepoetst (zonder tandpasta). Onder begeleiding van een tandarts en een tandartsassistente wordt de juiste poetstechniek aangeleerd.

Het is de bedoeling dat ook de leerkrachten de sensibilisering meevolgen zodat ze het sensibiliseringsmateriaal dat in de scholen zal achterblijven nadien zelf kunnen gebruiken rond mondgezondheid. Om leerkrachten te ondersteunen is er heel wat educatief materiaal ontwikkeld dat uitgedeeld wordt tijdens het schoolbezoek. Alle de leerlingen krijgen naast hun tandenborstel ook een leuk gadget mee naar huis.
Werkblaadjes en educatief materiaal kunnen via deze link gedownload worden voor de verschillende leeftijdsgroepen zoals affiches, poetskaarten, ...

Glimlachen.be zorgt voor brieven voor de ouders zodat ook zij betrokken worden in het project. Via deze brief wordt het belang van een goede mondgezondheid benadrukt.

Heeft u interesse om als school de mondgezondheid van uw leerlingen te helpen bevorderen, schrijf uw school dan in via het inschrijvingsformulier.

Hopelijk mogen wij binnenkort ook in uw school langskomen.

Terug naar het overzicht
 

Inschrijven op onze nieuwsbrief